Wednesday, September 7, 2011

Official Photo Challenge Balik Raya 2011

It's officially posted to the blog. Photo Challeng Balik Raya 2011.




meh cerita syarat2 dlu..
A) Setiap gambar MESTI ada Blogger. (and to this blog, the blogger is ME)
B) Setiap gambar MESTI pegang/letak/lekat kertas A4 tulis "PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2011". (siap2 print leklok. print 2 version tp pkai nye satu jerk)
C) Setiap gambar MESTI kena pakai baju raya.( x di nyatakan baju raya baru ke lama so ade pic yg aku recycle baju raya thn lepas - janji baju raya)
and so, the task are.. (satu task satu gambar aku kasi). thn lepas ade kesinambungan thn ni ade di sebalik tabir plak. nti aku upload ek.. for now.. enjoice.

1)Blogger bergambar sebelah/dengan polis sambil makan kuih raya. Kalo polis tu tengah bertugas dan tak leh makan, korang je yang makan. Tapi kalo polis tu makan skali, bonus disitu.
dgn gigih nye aku mencari polis. igt nak p brenti tepi jln amek gmbr gn polis traffic kt hway yg tgh break duty tu.. ye ah.. dr depa dok saja xwat pe.. ade yg gayut kt hp le.. tdo ler.. lepak saja ler tp xdpt plak.. sbb pos polis traffic tu mmg xseswai nak brenti n amek gambar.. hakikat nyaris kena saman n minta kebenaran nak bergambar pun xboleh jadinya aku terjah balai polis. Jumpa ketua balai n minta permission. Hasilnya..

bergambar dgn mereka2 yg sporting nih.. hahaha.. beria-ia abam polis ni mkn kuih raya. tp sorry le ek cik-cik n abam polis.. saya bwk kuih raya jer.. air nye x sediakn skali.. (seb baik xde yg tersedak)

2)Blogger buat huruf “RAYA” dengan tubuh badan. Boleh guna orang lain untuk tolong Blogger dan boleh combine gambar setiap huruf yang dibuat.
Gigih wat task ni lepas settle kan task gn abam polis tuh. Wpun dh buat tp kena buat lg ats sbb2 yg xdpt dielakkan (salahkan IP yg amek gmbr yer..) So jgn gelak tgk gambar2 combine aku ek..
 

3)Blogger bergambar depan rumah kampung yang kosong sambil pegang buluh lemang. Kalo rumah kampung tu nampak spooky, lagi bagus.
bab ni dh byk rumah kg yg aku jumpe.. siap ronda jauh2 lg tp xbrenti amek gambar sbb x bwk buluh lemang (1st raya). then bila dah jumpe mmg spooky gile bile adik IP ckp amek gambar kt satu rumah ni.. mmg ade kes ponti la plak. as amek gmbr time raya (hantu setan sume dh terlepas) jd aku xmo lh amek gmbr situ. buat nye ponti tu ikot balik dh kes naya diri sendiri plak. bak kata bakal biras, kuar msuk utan xde plak yg mengekor balik, p amek gambar nti ade yang sangkut ikot balik plak. huhuhu.. simpang malaikat 44.
 
so pic ni taken 2x. jgn komen kata nmpk yg bukan2 ek.. sepuk kang. hahaha.. ni raya yg ke.... lost track suda.. rumah kampung x kata rumah batu ka, kayu ka.. skg kampung dh moden.. ade yg dh naik banglo. so aku kasi rumah kosong.. fesyen cm rumah cina. tp xtau le sapa owner asal umah ni ek.. nak amek gmbr dekat2 agk cuak.. baik kita *larik**

4)Blogger bergambar tepi highway dan mesti nampak jalan highway tu serta kereta yang tengah bergerakKawasan R&R tidak dibenarkan sama sekali ye.
IP kata odw blik KL singgah tepi jln dlu. so exit dr Air Keroh Melaka arah KL cpat2 brenti tepi jln. nak brenti selepas tol tiket tu nti katanya mengganggu plak. so jln dpn sket terus IP brenti.. kalut2 turun keta n amek pic.

buktinya aku berada di KM197.4 Lebuhraya PLUS arah Utara (KL ler). pueh ati den!!!

5)Blogger main papan gelongsor sambil makan ketupat nasik. Lagi besar papan gelongsor tu, lagi banyak markah korang dapat.
motif petang raya p taman smbil jinjing ketupat nasi?
untuk ini....

terpaksa bwk hero kecik nti dia nanges plak bila cik puan xde kt umah.. main gelongsor sambil mkn ketupat.. seyh.. gelongsor tu kecik yet aku ni besar..(ops) hahaha...

6)Blogger menjadi nelayan yang tengah memancing/menjala mengunakan umpan kuih raya di tepi tasik/sungai/laut. Pepandai la korang, aku tatau!
Sungai area Batu Pahat. selepas sakan beraya kt Muar.. odw blik singgah sini.. sekali lg terpaksa bwk budak montel ni sbg peneman.. nti dia nanges teriak segala.. lg hebat dr hujan di langit.. o-leyh!!
 
kuih tu sangkut tang buntot je kt mata kail.. (keja IP). air time ni tgh pasang penuh.. pelantar dh basah gn air sungai.. cpat2 naik.. smpai kt keta bakal adik ipar kata sungai ni ade buaya.. choi... seb baik buaya tu x rembat umpan kuih raya aku.. hahaha...

7)Blogger menjadi SUPERHERO RAYA dengan memakai pakaian raya. Kena la nampakkan kan ciri-ciri superhero tu walaupun baju tu baju raya. Ikut creativity masing-masing.
aku x paham cane nk buat. cik puan kata wat ala2 tlg orang gitu.. aku pk cm nk sangkut kucing ats pokok n buat2 selamatkn kucing tuh.. end up? enjoy pic..
 
ats pala ade songkok.. kt leher ikat sampin.. ni sume keja IP. aku tau lompat jer.. jd bahan gelak kt bakal mak mertua aku.. dh la pestaim raya BP. wat mcm2 kerenah plak. tp yg best.. depa layan kepala aku ni.. sume okayh...

8)Blogger mengayuh basikal sambil junjung sebalang kuih raya di atas kepala.Kaki tak leh pijak tanah ok!
gigih petang raya lepas task ke-5. asik jatuh je.. (x balance). siap kena gelak gn jiran cik puan. ank2 dia tgk aku cm xpuas ati je.. (gila kot minah nih). hahaha...
 
jenuh nak kayuh basikal ni sbb basikal ank buah aku.. kecik plus tayar xde angin.. kayuh laju2 gn berat aku lg sure bengkok rim basikal nih.. hahaha... perhatikan betul2 kaki tuh.. xpijak tanah ok..

9)Blogger bermain tanglung (lantern) di waktu malam di hadapan orang bakar lemang. Tanglung boleh buat sendiri, atau beli kat kedai apek mana-mana. Kedai sembahyang cina pun ada. Hahaha!
tanglung beli kt carrefour btho. melayan ank2 buah sblm raya. (kena pau gn ank buah)
simpan tanglung smpai jmpe org bakar lemang tp sume pakat bukak siang hari je, bila mlm tutup kedai.


jadinya terpaksa beli lemang n bakar sendiri. orang yg membakar tlg amekkn gambar n bakal pak mertua sebuk tlg letakkan bara kt lemang tuh.. hasilnya semua org bau asap. (alasan nyamuk x dtg hinggap).

10)Blogger sedang makan juadah hari raya (lemang/ketupat/rendang/kuih raya) di atas pokok, sambil sebelah tangan pegang senduk nasi. Ha amik korang, gambar penutup!
betul punya gambar penutup nih. cm biase jd bahan gelak dek bakal mak mertua sbb berkejaran ke dapur cari senduk nasi. muahaha...
 
panjat pokok rambutan kt umah IP. seb baik xtinggi pokok nih.. klu x, haru aku.. ade kesah disebalik task ke-10 nih.. nti cite di sebalik tabir ek.

so, penat sudah melayan 10 task smpai lh ke mlm terakhir sblm di upload. gigih IP sbb tau hadiah thn ni ade tiket flight lg (tp awk leh g ke IP? kn dh kena bar dek imegresen). mcm2 hal, mcm2 kerenah dan mcm2 akal demi nak siapkan Photo Challenge nih. jgn sok thn dpn suh bersampan ats tanah sudah ler.. jenuh aku weyh.. hahaha...

so ChawannaBiqque. sila lah minta juri hakimi dengan penuh adil dan saksama. markah saya biar byk yer.. muahahaha.. so.. tunggu keputusannya 12 Sept 2011 nti.. da...

p/s: di sebalik tabir akn kuar x lama lg.. nantikan...


9 comments:

AKO @ retna said...

ako respect yg tang huruf RAYA tu arr...

siyes tang huruf R tu menjadi juga ek :p

Biqque said...

hahahahahaha bagusssssssss! bab polis tu plg gempak siallllllllllllllll! laki aku gelak2 tau ko gi balai ok!

ok masuk list!

Liz Rohaizat said...

gambar polis tu mmg takleh challenge la. sebab ada 3 polis. lagi satu sebab polis lelaki tu beriye mkn. hahaha

babyarisha said...

ako: den x konfiden gn gmbr ni sbb gmbr yg cun x nmpk kertas A4 Photo challenge tuh.. berkat edit IP den jadi ler gambar tampal nih.. *IP siap tuntut upah klu den menang besar nti*

biq: mula2 nak amek gmbr tepi jln tp polis trafik xmo kasi, dia yg cadang p jmpe ketua balai.. hasilnya.. hehehe...

Liz: sbb dpt kebenaran ketua balai le dia beria mkn..dh ketua dia usha elok nye dr luar opis.. *__"

Ely Hasrul said...

xtahan siap lompat pakai songkok hahahhaa..

aku g balai polis *tut* dorg kata 'susah dik, kang masuk fesbuk' dorg pon aku xmaapkan tahun nih! patut bwk la air skalik hahaha


tinggi pokok tuh, mak metua siap carik senduk xbleh tahan hahahhaha

amiey lee said...

hahah lawakk good luck ye

babyarisha said...

ely: tuh keja IP aku tuh. b4 gerak blik KL.
bab polis pun IP aku jd spokeperson mintak kebenaran ketua balai.
jgn gelak bab senduk tuh. future SIL aku tercengang bila aku pulangkn senduk tu kt dapur. hahaha..

amiey: mmg jd bhn gelak family lh.. thnx ek..

BlueEwoke said...

Ko memang berani mati punya, siap jumpe ketua polis!! Gile macho!! bravo :)

babyarisha said...

Na: last option beb. tp bab minta kebenaran tu IP yg uruskan.. aku tau senyum je... hehehe...