Saturday, December 31, 2011

The Finale

FUH!! berjaya memujuk IP tuk aku stay kt umah je melayan Maharaja Lawak Mega Final.


selalu memang missed live-telecast Maharaja Lawak Mega ni sebab Jumaat malam sure aku ade TT gn geng MLM. SO Maharaja Lawak Mega bersiaran dari Stadium Melawati Shah Alam. WOW!!! dengan hanya 4 kumpulan ke peringkat akhir, lawak mereka buatkan aku tertawa terbahak-bahak sampai sakit sakit dada. Dan aku perkenalkan peserta akhir Maharaja Lawak Mega:

Saehu. Group dari Indonesia yang bertahan hingga ke peringkat akhir. ada antara lawaknye yang tak berapa nak menjadi tapi kan.. dah rezeki diorg.. takkan kita nak nafikan.

Boboi. sapa yang tak kenal Afdlin Shauki dan Harun Salim Bachik. derang dah ada nama kat Malaysia ni. kata orang dah establish lah. Tapi Maharaja Lawak Mega ni untuk orang yang dah biase dalam cerita lawak/ komedi antara tiga negara (Malaysia, Indonesia & Singapura) so derg tag team n buat group Boboi. Lawak derg mmg jenis yang terkini la. memang ikot trend semasa. Contoh? HSB jadi Najwa Latif. funny eh..

Osbon.. kira otai lah.. Mr.Os ngan Abon. n damn Abom ni terror gila berpantun. mana ntah dtg idea tuh.. serius aku jeles. padan muka aku sendiri gak.. masa sekolah tak nak serius blaja bahasa melayu..


Syok ni gabungan dua negara. Singapore dan Malaysia. aku kenal Ifa Raziah jer. sorry aku jarang tgk tv Spore. klu tgk pun bila aku balik kg (mak aku asal dari sana)

Keseluruhan lawak 4 group ni memang best. ade few parts yg boring tu biase lar.. xleh nak elak. tapi yang buat aku ketawa terbahak bahak sampai terkentut kentut ialah....

Jozan!!! Haram jadah nye lawak. sesuka nak kutuk juri la nak promo diri sendiri la. oyer.. diorg dijemput tuk promo Raja Lawak 6 thn depan. mesti nye aku follow! ye aku ulang sekali lagi.. aku kentut bersama gelak aku masa Jozan wat lawak tadi. Sorry, bukan kutuk Jozan tapi terlepas kentutsbb perut penuh angin. Ops. aku makan yer malam tadi. 

Dan yang paling mendapat perhatian malam tadi ialah....
.
,
.
Hero file Ombak Rindu.. siapa lagi kalau bukan....

Aaron Aziz. wat a fenomena! 

sampaikan lebih 3x le cameraman tu dok aim kat Aaron Aziz ni wpun peserta tgh buat persembahan. Maybe cameraman tu tau dah part tu boring so dia fokus kat Aaron Aziz ni. sure ramai awek2 yang makan ati n rasa hiba sbb tgk eron ni kat tv je n tak dpt tgk live berdepan. korang layan Ombak Rindu je lah ek. 

So winner of Maharaja Lawak Mega is OSBON!! followed by Boboi, 3rd place is Saehu n 4th is Syok. ok lah tu.. puas ati kan? tak puas ati sila kumpul duit byk2 n buat rancangan lawak sendiri. pastikan hadiah nye menarik ok. hahaha... Lawak final ni akan sentiasa diulang baik kat Astro Warna atau Youtube. (aku le tu yang dok ulang). till Raja Lawak 6 pulak bersiaran..

dah.. aku nak tido..nite2..

Thursday, December 29, 2011

Happy Birthday IP

Dear IP,

I know this will be an advance wish for you but I still want to wish it. I wish a very Happy Birthday to you my dear IP. Wish that you will have a great year ahead, in good health and wealth. May our dream come true.  hehehe..Today's date is on me ya'. Looking forward to meet you this evening.

                                                                                                   Lurve Ya'
                                                                                                     -Babyarisha-

Tuesday, December 27, 2011

Entry Merapu # 1

yer.. kali ni entry nak berborak tanpa topik. sebab nye 3hari cuti aku habiskan masa kat rumah jer. benak jap otak aku nih. sampaikan aku tak boleh nak ingat ari sabtu aritu aku buat apa..p mana. teruk kan? kalah orang tua dah nyanyuk plak. yang aku ingat! ahad pagi eksaited nak g temerloh layan patin hakikatnya tak tercapai dek akal sebab kansel last menet. pagi nya aku ngikot IP try trek baru kat pulau meranti. ada kawan dapat toy baru kan.. kena la test. seb baik le abang syukor tu banje makan ayam kampung n patin. terbalas le dendam nak layan patin bakar.

aku dok tengok IP ni panjang akal sikit. suka cantas plan aku kalau dia tak leh nak mengjoinkan dirinya. ok takpe2. ada ubi ada batas. esok2 chance aku plak cantas.

isnin cuti ganti tuk xmas yg jatuh ari ahad. so bermalas2an lg kat umah. tu pun aku paksa IP teman g pasaraya sebab nak beli brg kek. alasan aku, telur dah abes kentang dah abes nak beli cat litter tuk Oren lagi tapi sebenarnya aku nak cantas dia kuar g jmpe kawan dia. bijak tak aku? hahaha.. "dear IP, if u read this.. i can read ur mind sayang"

makanya lepas kuar membeli belah tuk syurga idaman a.k.a rumah aku di mana aku sempat merembat beberapa barang membuat kek. dah takleh hold IP sebab dia berjanji2 aku lepak le berdua gn Oren je. (kalau IP ada pun bukan boleh mengulit aku. dia rela mengulit LR tu). so lepak baring layan repeat maharaja lawak mega berulang kali dalam malas2 aku mengulit si Oren maka aku merajinkan diri buat kek. aku takleh nak share gambar kek sbb aku lupa nak amek. dan yang pasti kek aku kurang manis kurang rasa coklat kurang gebu sebab aku kedekut gula tambah serbuk koko tak ikot sukatan yang diberi dan salah teknik semasa mengacau bahan2 basah dalam mixer (adakah ianya punca?) tetapi kek aku tidak bantat cuma selepas masak kek aku jatuh mengecut bukan mengembang sekali lagi gara2 tak ikot sukatan. Cikgu kata tambah baking powder aku dgn berlagaknya pkai tepung naik sendiri kunun perasan kek akan naik cantik tapi pukul dlm mixer kejap jerk. DANG!!!!! rasakan.. tapi ok le.. nxt time leh buat lg 1/2 sukatan sebab aku takde acuan kek yang besar. semlm tu leh dpt le 1kg kek.. lum tambah lagi coating coklat nye.. aku malas nk double boil coklat masakan.

dan hari ni aku serasa-rasa seperti hari isnin tapi sebenarnya dah hari selasa. aku ada kerja pending tapi tak boleh siap sebab semua yang sepatutnya telah bercuti.. cis.

Friday, December 23, 2011

Kari Kepala Gajah.

jangan PERCAYA dengan tajuk tuh.. gebang je lebih!
tu pun kuar gn IP last saturday pastu dah kul 11pagi still tak mkn lagi. IP dh penah makan kari kepala ikan n few times gak ajak aku pegi sana tapi timing tak kena so last saturday p le ke Taman Wahyu sebelum ke Kerling (jangan tanya apa aku buat kat kerling, ni cerita kari kepala gajah).

OK, topik tu aku saja buat lawak yer. jgn kata serius plak ada menu kari kepala gajah. Masak le para suami nak cari kari kepala gajah kalau2 binik dia yg tgh mengandung tu dok baca entry aku kali nih.

So, Taman Wahyu ni di sebelah kiri Jalan Kuching menghala ke Gombak (kalau aku silap sila google sendiri ok). aku lupa nama kedai tapi kedai kat dalam kawasan perumahan. kira restoran ni shoplot la.

nah!!! hidang panas2 lagi tuh.. dengan bendi, tomato, tahu.. pergh... ni baru betul.. mak mertua lalu belakang pun tak perasan. dah menjilat jari baru nak ajak jemput makan..

lalu plak gn sayur kobis celur. tuang soy sauce, papadom dan sambal belacan. auw~

aku tak tau le kegemaran korang kalau bab lauk kari ni. ada yang suka pekat cam mamak stail ade yang suka cair2 cam lauk kobis air je. tapi aku ni sedang2 sudah..

nah!! amekaw!! tinggal tulang ajer? yer.. makan nasi kasi licin ler.. tulang tu jgn le dimamah pulak.. ade kang yang tercekik.. masalah lagi.

dalam bekas ni ada lagi separuh kepala ikan ni.. aku tapau je leh makan sampai malamnyer..

so, jangan ada yang terliur mengidam pulak ek.. sila2 lah ke Taman Wahyu kalau nak p makan.

p/s: entry ni dh seminggu simpan dlm draf.. penat nak mengarang sebab ketandusan cara mengarang. sorry.

Monday, December 19, 2011

Saya yang pemalu

auw.. saya pemalu. Auntie Baby yang dok kasi saya makan ni suka jadikan saya model nak2 plak time saya tengah landing. dengki je kan! gigit kang menjerit!

Hahaha.. jangan muak nak baca entry aku kay. aku agak kekeringan idea nak menulis nih. tu psal le Oren ni jadi bahan tuk aku menceceh. auw~ time ni memang dia tido tutup mata la. ape kes ntah.. ok lah. jam kt opis dah 5.30pm. nak set balik rumah arini.. nak gomol kucing. da..

Cerita turun dari Cameron Highlands

hoi penatnye nak abeskan cerita CH ni. ok2 last dah ni.. takde dah sambung pasni ek.. sila baca.

lepas bergumbira melayan kesesakan cm aku cerita kat sini dan sini makanya dengan perut penuh bergeraklah kami ni pulang ke KL. ikot Tapah ok! aku dah cuak masa tuh. siap tanya IP larat tak nak drive? tak larat kalu brenti je kat mana2 stop tuk tido dalam kereta. sok paginya boleh gerak balik KL. IP insist nak balik KL jugak2! ye lah nak konvoi gn kawan2 kan.

turun dari CH ikot Tapah memang mencabar. lebih mencabar dari melayan traffic jam. kalau ada yang tak tau, turun naik CH ikot Tapah mencabar sebab jalan yang bengkang bengkok kalah ular kena palu. lebih merbahaya sebab sebelah tanah bukit dan sebelah lagi gaung. kalau jalan siang kita boleh nampak pondok2 orang asli di beberapa kawasan jalan tu. cantik! pondok tu ada yang memang dijadikan tempat tinggal mereka ada juga sebagai tempat berteduh sambil menjual hasil hutan (ayat bahasa melayu nih. boleh la mintak kerja ngan DBP). dalam pada jalan cam haram tu IP beberapa kali le tersengguk mengantuk. dah la cuaca sejuk. Kami tak bukak ekon pun siap pasang heater lg dalam kereta tapinya mata tak tahan sudah. Beberapa kali jugaklah IP jadi mangsa tumbukan aku kununnya nak hilangkan mengantok tuh. tak dapat jugak..

but till sampai satu kawasan nak turun bukit dah nak sampai kawasan kampung kalau tak silap, aku perasan satu motor dok parking tepi jalan. ade pondok kecik kat situ. eh~~ ada couple la. cepat2 aku terbahak gelak. IP ada tanya kenapa, aku cakap ade couple tu muka cuak je bila nampak cahaya lampu kereta banyak2. dan ops kereta aku paling depan dan paling slow so aku memang nampak le couple tu dgn tak berapa jelas. yang aku ingat, couple dua orang tu cepat2 duduk dari posisi baring pastu buat cam tadek pape. owh apakah? ok taknak cakap banyak tapi ekspresi muka cuak couple tu buat aku gelak terbahak2 sorang2 dalam kereta. IP pun pelik.

Sampai nak exit tol Tapah, semua pakat berenti rehat sebab tak tahan nak kencing. wuu.. aku pun sipi2 je nak terkucil. tapi IP awal2 dah minta plastik kecil, katanya nak muntah. sampai tempat toilet IP cepat2 lari masuk dan muntah. IP cakap nasi goreng sume abes terkeluar. seb baik makan udang goreng kat pekan Brinchang tu tak terkeluar balik. cian.. lapar le nak balik ni. Semua dah agreed nak singgah R&R Tapah tuk rest barang sejam dua. apalagas.. tidur lah!! 2jam pastu kawan dah kejut tuk terus balik KL. satu kereta tak ikot sebab dah tak larat sangat. IP kata on. aku kata nak sambung tido lagi.. mana larat. walaupun IP yang drive tapi aku takleh tido sebab nak teman dia drive. nak kasi air lah.. coklat la. makan jajan lah. drive dari Tapah sampai Behrang kot. aku dah tak sure. tapi bila IP drive kejap kanan kejap kiri maknanye time to stop driving lah. kitorg rehat sampai hari siang. tu pun bila aku dah sakit perut nak g toilet. kalau tidak harus tido sampai tengahari. kui2.

balik KL dengan bonet penuh rambutan/ langsat/ limau tambun. beli mknn tuk hari ahad pun cam lalu tak lalu je nak makan. and whole sunday tu kerja nya cuma membayar hutang tido sahaja. sekian tuk cerita naik turun CH kali nih. maaf le ek. takde gambar sebab bateri kong. sampai CH pun malam time gerhana bulan apekejadahnye nak amek gambar malam2 kan. tunggu next trip kalau ada kelapangan memang aku nak naik CH lagi. kali ni nak berjoli2 holiday le plak. ops.. aku utang gambar makan doyan kat kebun ek? nanti2 le bukak story tu. masih berhutang sebab gambar pun tak dapat. huehuehue.. sekian laporan untuk kali ini..

Friday, December 16, 2011

Cerita naik Cameron Highland bersambung

cerita mula kat sini.

Lepas kawan aku dah puas bahankan budak kelisa tu, dah dia parking tepi tuk 5mins pastu pecut laju2 potong barisan depan. menghinggut gak le nak menyampaikan 2km je lagi ke Pekan Brinchang. tiba satu keadaan (keadaan? ke situasi?) IP kata nak turun jap p kat keta depan tuk borak2, makna nye aku le kena drive. Hell NO!!! seb baik jalan x bengkak-bengkok. naik bukit turun bukit je. So IP park je tgh2 jalan tu tarik handbrake n keluar dari kereta. aku pun ikot sama keluar kereta, yelah, sah2 kena tukar pegi tempat driver kan takkan kereta tu boleh jsalan sendiri tanpa driver. Aku belum lagi kaya nak beli kereta canggih manggih camtu.

OK. time aku yang drive silap besar le kereta2 lain yang tak sabar nak memotong barisan. Memang TAK DAPAT joe!!! aku tak kasi ruang sikit pun. ikot rapat gn kereta kawan depan aku tuh. dan sebab aku yang memegang stering kereta makanya aku lah yang akan meng'hon kereta2 yang berniat untuk memotong barisan dengan niat aku memberi amaran kepada mereka dan rakan2 dihadapan (sangat ayat SPM). sampai satu time tu ada kereta yang nak masuk depan rombongan doyan geng kami dan mula dari aku n kawan yang depan skali dok tutup jalan. serius tutup jalan tu maknanya satu line jalan tu kami conquer barisan sorang ke luar sorg ke dalam line. so peluang nak memotong baik dari belah kanan @ belah kiri memang tak dapek!

skang aku nak cerita kenapa yang dengki sangat kitorg taknak kasi orang lain memotong.
  1. sebab semua orang pun nak naik ke Brinchang tapi boleh bersabar dan beratur. So kalau dah lambat sampai beratur la kat belakang, kenapa nak memotong barisan? Kesian kami2 yang sampai awal dan penat beratur nih.
  2. walaupun laluan dari Kg. Terla tu dua hala tapi jalan dia bukan jalan highway yer. dengan takde lampu jalan so korang agak time2 tu terang benderang ke. TIDAK!!! gelap gulita ok. kena plak naik time gerhana bulan. so angin agak kencang cahaya bulan memang tak nampak dek dilitupi awan gelap yang memberat dengan air hujan (sh**. nape entry aku ayat cam haram nih). dan aku ulang cakap. Laluan DUA HALA. so satu laluan tuk aku dan satu laluan kereta mendatang dari arah Brinchang. so kalau ade kereta yang nak memotong di belah kanan sure akan masuk laluan sebelah kan? betul x? paham maksud aku? kalau hari siang ko nampak ke kereta datang dari arah depan ko.. kalau malam adakah lampu kereta itu membantu untuk membuat ko alert akan kereta dari hadapan? aku rasa tak. sebab sah2 le ko dok lorat nak potong barisan n dok tengok2 belah kiri mintak simpati nak msuk depan kereta orang lain. dan kalau kereta mendatang tu tak perasan kereta ko ada dalam laluan dia, apa jadi? kebabommm!!! eksiden la. kalau libat ko satu kereta je takpe.. ini libatkan kereta orang lain. kalau kereta ko tu berdentum dgn kereta aku yang ada kat sebelah ko nih. aku pun ikot sama cedera. kereta aku rosak. kereta orang lain pun terlibat sama. jadi? tu kan dah menyusahkan semua orang. kalau ko dah susahkan aku sure aku panas hati punya kan? So, tu sebab le aku tak kasi kereta2 ni sume memotong time2 jam.. semua orang terlibat semua orang susah semua orang naik angin nanti.
tu le punca nya aku tak kasi orang memotong barisan time2 jem tak hengat. ianya akan menyusahkan semua orang termasuk lah aku. which it will make me annoyed. *dang*. kalau le ade yg gatai potong barisan, pastu ade kereta mendatang pastu tak leh elak pastu bertembung eksiden pastu ade kereta meletop pastu ngan aku ngan kawan2 aku ngan IP aku terlibat dalam letupan pastu jalan semua jem sebab eksiden tu pastu segala polis bomba ambulan sume takleh lalu pastu lambat la nak selamat kan aku ngan kawan2 aku. nak harap orang sekeliling? ade 2-3org je kot yang tau pertolongan kecemasan, yang lain tau tengok, amek gambar post kt fb/ twitter/ blog atau pun nanges kunun simpati. Tapi sebenarnya takut!! So aku memang tak mo bende macam tu jadi tu pasal aku tak kasi orang potong barisan kereta aku. Lagipun aku bukan jenis orang yang sabar.

Bila dah sampai Pekan Brinchang aku cpat2 decide nak p pasar malam tu jugak2. nak beli strawberry n bantal strawberry yg gebu's tuh. cpat2 IP park kat parking area yang dah hampir kosong. Oewh~ kami sampai pekan Brinchang dha nak kul 10.45malam. dari simpang pulai jam 7mlm. 3jam 45minit. hakikat perjalanan cuma 45minit je kalau tak jem. kawan2 lain semua terus cari petrol pam sbb nak g toilet. ketidaktahanan nak membuang. hahaha.. Kat pasar malam pun jalan sikit lebih kurang. peniaga semua dah bungkus nak balik. dapat rembat udang goreng RM10 ngan strawberry 1 paket pun RM10. pastu beli FM lambang CH. tp bukan gambar strawberry amek gambar lenroba gak. hehehe.. terpengaruh gn kawan le yg beli FM gambar lenroba aritu..

cut the story short! pas beli makanan terus amek keta n pegi cari toilet. lepas menyelesaikan hajat cari kawan2 tadi yang kunun ada kat kedai makan. derg stay kat satu kedai. pastu agknye orang kedai tu tak prepare nak kena serang dek ramai orang dalam 1 masa so kelam kabut le dgn salah anta order lah ngan air tak cukup lah dgn baru nak masak nasi lah dgn telur habis lah.. lauk segala daging ayam stong semua takde lah. kesian kat kwn aku satu family dpt order nasi goreng biasa je tapi nasi tu betul2 baru masak so ada rasa mentah sikit. nak ppuan dia tak abes makan sbb katanya nasi keras! satu family lagi order nasi putih gn tomyam tapi tomyam kosong je dpt. isi memang tadek! tomyam masam plak tuh.. kesian sungguh. aku nak offer makanan aku pun cane, nasi goreng kampung rasa masin. eeeeuuuwwww.. gagah jugak abeskan sebab lapar. pung pang pung pang lepas layan teh o suam (orang minta teh o panas) cpat2 decide nak turun KL balik sbb for sure memang tadek bilik kosong @ hotel yg ada room availability.dan dgn 6biji kereta yang naik ke CH, 6biji ni jugak le yang turun. lagi 3kereta memang dpt bilik lah sbb depa dah naik awl2. lgpun depa pun pasangan baru suam2 kuku pengantin. so bagi peluang kat depa. And gang complete. let go back home to Kl yo'.

p/s: sambung lagi? 

Thursday, December 15, 2011

Cerita naik Cameron Highlands

pesanan penaja: entry ini tiada gambar sebab.... entry ni panjang berjela sebab.... entry ni ada sambungan sebab... sila baca sampai habis.

Hujung minggu yang lalu (wah ayat SPM) selepas pusing Jalan Bendahara, Ipoh. U-turn 2x kat Simpang Pulai sbb nak g makan kat Pizza Hut salah masuk jalan semua bagai. Pas makan terus exit Simpang Pulai masuk highway kuar kat Gopeng. Janji ngan kawan pun dah pusing2 kunun nak g makan doyan kat kebun kat Tapah. dah membawak ke Temor ke kenduri ntah sapa2 pastu pusing balik ke Malim Nawar. Ya Rabbi.. seb baik le si kacak turun kaler satria merah aku ni tahan lagi. Kat kebun doyan pun masuk jalan biasa tanah merah bukan jalan bertar lalu pulak kebun kelapa sawit redah lopak besar sampai tergeret bawah chasis keta aku (hoi IP.. ni satria bukan lenroba!!!).

Makan2 doyan mandi sungai kait buah rambutan, musang panjat pokok langsat sume dalam 2jam ++ dah setel. hah, kenapa aku ckp musang panjat pokok langsat? tu nanti cerita lain la.. hahaha... so geng yg aku ikot ni decide nak naik CH (Cameron Highlands) ikot simpang pulai sbb kalau ikot Tapah sure jem gila lagi satu kena patah balik ke Tapah dah kira jauh. Mula2 aku excited nak naik CH sbb mmg plan nak ajk IP naik CH petik buah strawberry nak jln kat ladang teh nak getik2 bergandingan kat taman yg penuh bunga2an yg chantek. Tapi bila IP ckp bukan tido CH pun, naik ats sana anta doyan kt kwn yg dh ada kt sana pastu balik KL. ikot nasib kalau ada lg bilik hotel baru sume2 akan stay. ops. info 1, kami2 dr kebun doyan ni nak naik ke CH semua ada 6 biji keta yg merangkumi 3 family iaitu suami, isteri dan anak2 mereka. lagi 3 kereta semua bujang2an termasuk lah aku. hehehe..

so kami 6 biji keta ni melayan la laluan SP ke CH dalam renyai dan remang maghrib. kenapa lah dh nak maghrib baru nak gerak kan.. sbb salah sorg kami ni kena menunggu stok ikan pekasam yg ditempah amek dari kampung sebelah. (kot). cm aku cerita tadi nak msuk kebun doyan pun dah redah lopak nak kuar amek ikan pekasam pun kena redah lopak gak. nak2 pulak naik moto. *mekasih abe sbb buat perjalanan kami lagi panjang*. melayan korner panjang SP-CH tu memang le best sbb laluan jalan yg cantik dan boleh tahan besar nye. sampai la ke Kg Terla CH ni. kalau dh nama pangkal pun kampung so kwsn pun agak kampung gak le. takde la bekalan lampu jalan yg banyak. agak2 cukup menerangi sesetengah kawasan sahaja. sepanjang jalan sehingga ke Kg Terla ni takde le yang menarik. Gelap memanjang kan. tapi kat Kg Terla ni kami disajikan (cheh..mcm dpn mata ade makanan terhidang plak) dgn satu pandangan yg agak syok dan pelik. Syok sebab ada beberapa kawasan yg menanam tanaman sayuran yg disimbahi cahaya mentol (dang! ayat SPM lg). yang pelik nya kenapa on cahaya lampu mentol atas sayur korang? yg syok nampak le betapa terangnya kawasan tu kan.. smpai la ni aku tak tau sayuran ape yg petani2 CH tu tanam tp nanti aku tanya kan kat kawan opis aku yg berasal dr CH nih.

Tapi nak menyampaikan ke Pekan Brinchang CH ni memang penuh dgn segala makian, cercaan, hinaan dan terhambur segala amarah api meluap2 walaupun nak bercakap tu kuar asap dari mulut.Kenapa aku ckp ceni? ok aku cerita. dari Kg Terla nak menyampaikan ke Pekan Brinchang ni ada la dlm 5-7km cmtu. tapi nak ke sana tu memang mengucap panjang. Istighfar je bermain di bibir bagi mereka2 yg bersabar. sbb utama dah tau akan melalu kwsn yg jam. sah2 salah satu sbb ramai orang naik CH selain nak getik2 petik strawberry ialah utk melayan shopping kat Pekan Brinchang tu. lagi2 pulak naik aritu time malam minggu, cuti sekolah dan menambah kesesakannya ialah pada hari isnin adalah hari cuti buat rakyat selangor yg bekerja di selangor. OK fine ramai yg bercuti2 jimba2 holiday kat CH tapinya lebih 5km dr Pekan Brinchang dah jam hamat ape cer? OK semua masuk barisan beratur drive amat slow bak kata update di kltrafficupdate b2b or bumper to bumper not bride to be yer acik2. hakak tau hakak belum kahwin! tips 1: sila elakkan peluang berehat berjimba di CH pada cuti sekolah. elok2 nak berehat jadi bertambah penat. so sepanjang lebih 5km ++ tu beratur la berderet panjang kereta2 kami 6biji ni dgn niat ikhlas nak ke Pekan Brinchang berjumpa rakan seperjuangan yang telah sampai ke sana lebih awal untuk menyampaikan buah doyan yang dipesan. gila betik la nak ke CH semata-mata nak pas doyan yg berpuluh naik ratus biji tu kat kawan2. jam nye memamng tak yah cakap le sampaikan aku ni yang dok sebelah IP siap minta nak turun tuk merenggangkan urat2 kaki. punggong takyah ckp le, memang dah kebas amats. sudahlah punggong ku dah msuk kategori lebar besar bukan lagi papan sekeping. menunggu nak jalan satu pusingan tayar kereta tu membolehkan aku jalan kaki melepasi lebih 10buah kereta dihadapan. yang best part  ni.. sejuk2 jalan kaki p kaco kereta kawan2 pastu buat muka selamba macam kawasan tu aku yg punya. hadap jalan kaki cam bersenam dipetang hari.

dan part makian bermula di sini. dalam pada ramai2 beratur nak naik ke Pekan Brinchang ala2 tunggu giliran nak naik Bukit Fraser. info 2:Bukit Fraser ada timing nak naik yer.. nak tau time sila lah google. ada la bodoh sombong pikir diri bagus mementang kereta besar nak potong barisan yang panjang nih. Dalam 6 biji kereta, kereta kacak kaler luntur aku je yang takde semua gadget spt handy (radio communication), speaker, siren. yang ado cume hon yg bunyi pun cm malu2 segan nak kuar. dan kami 6 biji kereta takde terpisah pun. depan aku kwn aku, bakang keta aku pun kwn aku. berderet takde bagi peluang kereta lain nak potong. So si bodoh sombong berlagak bagus mementang kereta besar ni berniat la nak potong deretan kereta kami yang menunggu giliran. sebab IP ni jenis tau marah tapi tak guna hon mana aku tekan le hon kuat2 tanda aku marah ada orang yang cuba potong barisan dan pastu kawan2 aku ni pun leh tahan panas baran kuar le segala hon, siren siap buat announcement dgn pembesar suara supaya jangan memotong barisan. ada dalam satu keadaan ada sebuah kereta kelisa cuba nak potong barisan dgn masuk dpn kereta alza kawan aku pastu tak pulak kasi signal. silap la kan. kawan aku tuh turunkan tingkap p maki hamun mamat yg cuba potong barisan tu. keluar segala bab*, pu**, fu**, pan***, bu** memaki driver kelisa tu. lawaknye di sini, lepas kena maki dek kawan aku ni, kelisa tu leh plak undur dalam jarak 3kereta pastu parking tepi. dalam 5mins gak le kelisa tu tak gerak2 dari parking dia. bila dah kuar dari parking kt tepi jalan tu terus pecut naik atas dan potong barisan kereta lain. kitorang ni ketawa mengekek le dalam kereta sebab gelakkan budak kelisa tuh.

bersambung...

Wednesday, December 14, 2011

Bikin Panas

aku dah lama simpan perasaan nih. bersabar le sangat2 sebab aku tak rasa afdal tuk kuarkan kt blog. tapi aku tgk kakak santek ni selamba badak cite kat blog dia makanya aku luahkan le kat blog aku. tapi aku bagi le orang yang berkenaan tu sebagai penama A dan sekian2. aku tak leh cite secara terbuka tapi aku cite sikit2 je ek.

kisahnya berkisar tentang keluarga gak la tapi tak rapat. dulu2 rapat la skg je memang jelas lagi nyata renggang nya. yang aku tak paham apa salah aku kat A ni sampai kan bila aku tegur pun tak nak jawab, aku senyum pun tak balas. sampaikan time raya nak bersalam pun tak ikhlas ngan aku. lama gak la aku peratikan sebab A ni dulu rapat le ngan aku. siap nasihat bagai, bagi pendapat bagai. "Aku ada wat palat kat ko ke sampai ko tak nak angkat muka kat aku? aku rasa tak ada pung. selama aku menumpang kat umah ko tu aku ada wat dosa kat ko ke?" aku konpius ni.. *garuk kepala*. serius terserlah melampaunye muncung A tuh kalau nampak aku. sampaikan sekarang ni nak menyampaikan barang pun cam orang mintak bara.. kejap sangat ada kat sana. duduk pun tak le aku kat rumah A tu. sah2 kalau aku pegi sana A akan cpat2 lari naik bilik. takde nye lah aku nak panas bontot pun kalau pegi sana. sedih gak le kenang bende nih. ape yang salah pun tak tau. ni aku sentap le sebab dah jelas lagi nyata dalam keluarga pun cam dah dianaktirikan walaupun aku bukan anak dia.

okeyh2.. aku emo. fine! kalau aku tulis terang2 kisah sebenar ade plak yang rasa malu. takpe. aku fullstop kat sini. tapi setiap manusia ada hati dan perasaan. ada salah, silap dan ada kebenarannya. kalau aku salah, CAKAP!!! kalau ko ada rasa salah atau malu tapi taknak minta maaf pun jangan le sampai nak muncung2 cam tikus mondok tiap kali aku ada disekitar ko ada. terang lagi bersuluh masa tu aku dan ko dibawah satu bumbung. taknak ngaku aku ni saudara, taknak mengaku keluarga? takpe2!! jangan sok2 susah, takde tempat nak ngadu takde tempat nak lari dari masalah mai cari aku, masa sakit baru nak kenal sedara-mara time tu aku menonong le ek. jangan kata aku kurang ajar plak masa tu sebab ajaran tu semua dari ko jugak2.

dah jauh menyimpang emo aku tapi sikit je terluah pun.. tak semua! cane aku nak harung wknd ni sbb jemputan kat umah A walaupun tak dijemput oleh A (jemputan dari orang lain). masak2!! tak pegi kira tak dosa kan? hahaha...

Monday, December 12, 2011

I am jet lag

ye ah tu jet lag. tak penah2 fly lebih dari 2 jam pun. hahaha...
tapi memang kurang tido sbb unplanned plan. tuh nanti aku cerita sbb gambar sume kat hp lain.

tapi sebab kan unplanned plan ni le yang dok kekurangan tido. tido tepi jalan je singgah rnr tumpang tido kat parking je. terpaksa berhenti smpai 2-3x sbb tak larat nak drive hakikatnya dari Tapah je pun nak balik KL. tapi dah jam 3-4pg takde nye yang larat nak memandu dah. sah2 plak aku ni dah terbelahak lebih 3x masa jalan jam ular kena palu. kepala dah bengang, perut penuh angin.

singgah rnr tapah tuk rest kan mata.. tu pun dpt 1 jam je.. pilot ku dah bwk keta cm ular kena palu gak. kena jerit baru dia tersedar balik. so, decide to stop kat rnr rawang plak. kali ni memang lama tido. dpt le dlm 3jam. tu pun sbb aku dha kepanasan dlm keta. (info: tido tak on enjin tak on aircond tingkap bukak besar 2jari je. bayangkan cane)

so woke up sunday morning feeling lost tapi kat rnr je pun. pilot dah basuh muka so we're on drove back home. sampai jam 10pg kat umah. Oren cam biase akan mengiau sedih sbb kena tinggal. and for sure kelaparan le tu. memang tak bajet le nak kuar smpai tak balik umah malamnye sbb ikot plan kena balik sblm 11mlm lg. ni keesokan harinya baru nak smpai umah.

tgk budak kecik ni. badan dh panjang. dah tak muat dah bakul tuh. kena beli bakul baru le tuk tempat tido dia..

manja melampau sbb kena tinggal 1 hr tak bgtau awl2. seb baik dah siap makanan dia cukup2 je. ni pun Oren kedemaman sbb kerinduan. hahaha.. yer.. wpun siang hari dh puas tido gn aku malam aku dok layan tv pun dok tido gak budak kecik nih. hasilnya.. lelap ats dada aku ler.. bhahahaha..

ops.. jgn boring baca entry kali ni ek.. cite pasal tak ckup tido tapi show off muka kucing je lebih. hahaha.. entry unplanned plan tu kita cite esok2 je.. nak cari jalan cane nk transfer gambar dr hp bila xde kabel nih.. erm...

Thursday, December 8, 2011

Today Story: Kucing Makan Durian??

Wah..tajuknya poyo. "Cerita Hari Ini". Uwekkkk *jolok tekak sendiri*. Tapi memang nak bercerita pun arini, tapi bukan cerita 'Si Kancil dengan Buaya' ek. Ni nak cerita kisah kucing makan durian. Yer.. Kucing makan durian. kalau dah biasa dengan cerita durian ditepuk tupai kali ni durian tu dikopek siap2 dek budak yg meniaga buah durian itu lah. hahaha...
Thanks to IP sebab belanja makan doyan nih. dah few days gak usha.. dalam perut penuh layan steamboat still nak sumbat doyan gak. Odw balik pas dinner tu IP tanya, nak doyan tak? aku yang sejak dua menjak ni leh terima bau & rasa doyan tapi kepelikan sebab tengok perut IP yang membulat tu, leh lagi ke masuk makanan. Siap tanya lagi, muat lagi ke nak sumbat doyan plak? IP jwb, sikit2 ada la tempatnya. Dan hasilnya 4biji durian berharga RM10. (Sorry lupe amek pic!)


OK, sebelum melalut entry kali ni bukan nak cerita makan doyan sedap ke tak tapi nak cerita budak kecik ni makan doyan.


tengok gambar wat aku sakit hati. Masa kasi makan memang la kelakar.. terkekeh2 aku gelak. Kucing makan durian? OMG.. of cos aku tak tau yang kucing makan durian okay.. sebab dah sekian lama aku tak membela haiwan. sebab tiap kali bela sure berakhir dengan kematian. Dulu kecik2 bela kucing, siap beranak-pinak segala tapi ade yang mati, ade yang hilang merayap ntah ke mana. Pastu bela ikan laga, kena picit dek anak buah aku.. harusnya dibuang saja. Bela hamster pun ntah mana silapnya semgu je dah keras. *sedih* ops.. jauh melalut. So bila Oren ni beria-ia makan doyan buat aku makin suka je nak kasi2 kat mulut dia.


Hey, bukan sikit2 tau Oren makan. 3ulas yang dpt aku langsaikan tu sume kongsi gn Oren. Kalau tak kongsi, jgn kata naik ke badan sampai ke kepala aku nanti Oren ni panjat. Dan buat aku terlebih excited sebab Oren ni beria-ia lah menjilatnye sampai taknak kongsi ngan aku. Lau cite kat mak aku sure dia pun sama excited.


Cam ari tuh balik kg, mak aku dah lorat2 ikot aku g kat kereta ingat kan nak tolong angkat barang rupa2nya dok tanya Oren mana, bawak Oren balik sama ke? *pang* berpinar bijik mata. aku ni dia xde plak nak tanya sihat ke tak, jalan jam ke.. dah makan ker, kucing yang dia tanya dulu. OK fine! aku explain, balik sehari je takkan nak bawak. Dah siap2 kasi makan tukar cat litter so takpe lah tinggalkan kejap. Masuk rumah salam gn bapak soalan sama cam mak aku kasi, Oren mana Oren? *tuss* sentap ati aku.. tak tanya pun aku dah makan ke belum, kenapa sampai lambat, ade roadblock kat tempat biase ke (tiap kali balik ikot Jalan Sepang Bukit Chuah sure kena roadblock depan balai polis. sorry nama balai aku lupa.) ni kucing gak yang dia risau kan. Eh mak, bapak. tuh kucing ye bukan cucu! *nanges merajuk*. Ni gara-gara aku bawak Oren balik kampung aritu le tuh. 

Owh..siyes kat korang yang ada kucing dan fav fruit korang adalah doyan. Sila abaikan ngiauan yang sedih minta simpati kuing korang nak merasa doyan tuh. Sikit pun jangan kasi. Nanti korang akan sengsara cam aku.Sebab aku cakap ceni? sebab aku dok sebuk basuh berak kencing muntah Oren yang bersepah2 kat dalam rumah. mungkin gara2 panas makan doyan. 

nota: rindu nak makan doyan reramai kt kampung. ergh!!

Tuesday, December 6, 2011

Drama Sang Memerang: Ep 5

Nampak gaya drama memerang ni tak habis lagi.. kali ni ade yang makan daging memerang salai kang. Dalam pada baik nak jadi permaisuri lebah leh bertukar jadi ibu buaya yang melindungi telur-telurnya dari dimakan oleh biawak lidah bercabang.

grrrr....

Friday, December 2, 2011

Today story: Kucing saya

Hi, agak lama aku tak update blog. Few days kira lama buat aku sebab aku everyday akan refresh page blog sendiri. (gila ke hapa??!!!)

sebab aku dah takde cerita yang best (asik p keja balik keja je so takde cerita yang manarik la) makanya aku nak cerita pasal kucing aku. Fuh!! direct sungguh. takde nak kias fansuri dah cakap terus terang je.

hah.. ni kucing aku. Nama dia Oren. mula2 dapat dulu kecik je.. ade le besar wallet ppuan yang panjang tu.. sekarang dah extra separuh lagi panjang wallet tersebut. Perangai kucing aku ialah duduk atas laptop. baik laptop tu on ke off ke aku tengah sebok layan fb ke hatta idea mencurah2 nak berblogging ke but still Oren ni akan panjat and duduk atas laptop. Perangai sungguh ko ek Oren.

satu lagi nama timangan Oren ialah 'budak kecik'. ye ah.. yang menjaganye pun dah tua bangka. nak banding aku gn IP, IP lagi tua dari aku. hahaha.. nak menang gak kan. antara kemestian budak kecik ni ialah menggigit kaki aku. tapi bukan disetiap tempat pada kaki tapi cuma kat bahagian tumit dan tepi kaki je. ntah le.. awal2 lagi nak minta masuk syurga kot. tapi kalau syurga di bawah tapak kaki ibu, aku ni ibu kucing ke? muahaha.. karut2.

ni gambar oren masa 2minggu aku jaga dia. kecik je.. sekarang buntot je dah selambak atas laptop aku. mula2 aku konfiden kata Oren ni kucing jantan, pastu aku cam rasa2 Oren ni kucing betina sebab dia ni jenis cepat takut dan cepat kembang bulu cam nak gaduh je. bila aku tanya IP, dia leh cakap yang kucing aku ni kucing pondan!! hah lau ade nyah2 yang baca blog aku jangan nak terasa hati okay, ni merujuk pada kucing aku sajer tiada kena mengena dengan manusia. kenapa IP aku tuduh Oren ni kucing pondan? sebab Oren ni penakut hamat. kalau jerkah dia je dah menggelupur satu rumah dia lari cari tempat menyorok. another incident bila rumah aku pasang perangkap tikus. satu petang IP nak tolong buangkan tikus yang dah masuk perangkap tapi akibat gatal tangan IP p amek Oren dengan niat tuk tunjukkan "ini namanya tikus, kalau nampak dalam rumah kejar dan halau". tapi si Oren ni boleh menggelupur larikan diri siap menyorok kat dalam bilik lagi. muahahaha.. sekali lagi aku gelakkan kucing aku. tu pasal IP pangei Oren kucing pondan. tikus pun takut. hakikat si Oren ni double besar dari tikus tuh tau.

sebab aku dha tengok cite wayang Puss in Boots makanya kunun berangan yang Oren ni pun ala2 Puss in Boots gak. dah la warna bulu pun sama... Oren & putih. tapi bila aku tengok2 selidik2 ala2 kucing pink panther pun ada gak. dah la pipi tak kembung, muka memuncung2. hahaha.. sorry ek Oren. yang kutuk2 ko ni le yang sayang2 bagi ko makan. ko jangan sesuka nak gigit kaki aku lagi, sakit tau. siang2 nak gigit kaki, bila malam tau plak nak msuk bilik tido ngan aku. tido kat ketiak plak tu. isk budak kecik nih..

Owh, mesti korang pelik bila aku banyak letak gambar kucing aku kat hall je. Satu sebab tak kose aku nak usung handphone g dapor kalau time nak kasi makan si Oren ni. Dua sebab ni je tempat Oren ni melepak. lari2 golek2 pun kat living hall sajer. Ops, aku bukan pencinta tegar kucing so, kucing aku ni tiada tempat tido khusus. Aku takde pet carrier, takde cage cuma aku sediakan tempat makan/minum dan tempat poo kucing aku berdekatan. Bila kucing aku nak tido, kalau bukan tido dalam bilik ngan aku Oren ni akan tido atas kerusi siap ada bantal lagi. Pepandai la kucing ni cari tempat tido ek. Aku takde pet carrier sebab aku takde sebab nak bawak2 kucing aku keluar dari rumah. kalau terpaksa pun naik kereta pepandai la kucing aku survive sebab aku rasa kesian nak letak dalam carrier yang kecik. Kucing aku bukan dari baka yang mahal2 cuma jenis baka kucing pasar jadi perangai dia sedikit liar. mau meraung Oren ni kalau aku letak dalam carrier. baru nak peuk cium sikit dah mengiau cam hape je..

ok lah.. dalam pada takde apa nak update dah panjang benar kisah "Kucing Saya" ni. aku off cerita ni tergantung! nanti2 aku story mory lagi kisah kucing nih. da...

Monday, November 28, 2011

Selamat Pengantin Baru

Cuti sekolah datang lagi.. 
waktu ni lah bertimpa2 jemputan datang untuk majlis perkahwinan. 
aku pun tak lari dari situasi tuh. 

kadang2 sampai terlepas satu dua undangan sebab memenuhi undangan yang lainnya.
walaupun begitu (melayu sungguh ayat aku) aku ucapkan Tahniah & Selamat Pengantin Baru untuk rakan2 yang melangsungkan perkahwinan, bakal berkahwin, bertunang dan bakal2 ibu/ayah dengan kehadiran ahli keluarga baru. 

to my dear bff Farhan & wifey, Selamat Pengantin Baru. pa'an, ko punya pasal aku tunggu berjam2 kat majlis ko.. bising tunggu kawan2 gak sebab ramai datang lambat. while my dear friend Juli yana dah balik plak. hehehe.. will see you later2 lah Juli. 

Above are my friends since Standard One. Darjah satu okeyh. yg memboyot tu Rodiah kawan dari tadika lagi tau. Terima Kasih atas persahabatan ini kawan2. Sayang korang. 

Friday, November 25, 2011

Soalan Cepumas tuk Biqque

Cerita tak sama dgn topik di atas.

Tiap tahun Biqque akan holiday gn family besar dia. Dan tahun ni Biq nye family kat Penang. Dan Biq mintak tolong aku untuk sediakan soalan2 agak berbau kentut untuk game ala2 Serasi Bersama. Juga soalan untuk game Lukis & Teka.


Game Lukis & Teka ni tuk partner kot. Yang Biq bgtau, budak umor 7thn akan lukis dan orang lain teka. Siapa orang lain tuh Wallahualam! Sebab Biq mintak objek yang senang2 tuk budak umor 7thn tuh lukis jadi aku kasi sampai 24objek dari jenis, buah2an, sayur2an, kenderaan, barang2 kecil dan bangunan. Pepandai le ko nak teka ek Biq. Kalau budak tuh sering terdedah gn Mak Chu (Biqque le) tuh makanya ade le objek yang dia tahu dan paham kedudukan untuk objek tersebut. Maksudnya tak perlu lah nak lukis objek sebenar.. seakan-akan atau tahu tempat yang sepatutnya objek tu diletakkan kira ok le tuh. Mudah untuk diteka. Good Luck Biq.

Tuk soalan Serasi Bersama, aku tak tau le cane diorg nak buat. Info dari Biq 1 couple akan ditanya 5 soalan. Ada 6 couple semuanya so soalan yang perlu disediakan ialah 30. TIGA PULUH??? dah la sekali sekala je tgk rancangan Serasi Bersama tuh.. ingat tak ingat je lah cane game kt tv tuh ek. aku belasah le. Thanks to sis Shahlisa (ade sorg PM tu pangei gitu) yang kasi few idea tuk soalan serasi bersama. Daripada kurang 1 soalan sampai terlebih2 6 soalan. Hambik ko. Main game tu sampai lebam ek.

So Biqque, selamat bergumbira bersama keluarga ek. Enjoy ur weekend. Selamat dalam perjalanan dan selamat balik KL. hey Skin, ko p gak kan? So enjoy lah bersama-sama Family Pak Ein ek.. da..

p/s: IP not in town so leh horrey horrey..

Thursday, November 24, 2011

To Someone from Penang

To anak mami "Penang" mari... kindly drop me a line and leave your email in my comment box. Or please buzz me on Yahoo Messanger (YM) or call me at 017-374****. Urgently need to contact you. (aiya.. i've lost my hp remember? so i don't remember your office number lor...) Please3x.. (you know i'm talking bout you Mahmud)

p/s: ym online between 10a.m to 5p.m only.

Movie Review: Twilight:Breaking Dawn Part 1

Thanks to Nana coz sudi share kemenangan tiket Twilight:Breaking Dawn Part 1 gn aku. Dan dengan jayanya tanpa perlu memeningkan kepala nak tengok Twilight Saga episode ni. Terima Kasih ek Nana..

source pic: google

nak aku review ke movie nih? those yang baca buku twilight n follow movie twilight sure akan teruja dengan Breaking Dawn:Part 1. Yes! Same as I do coz aku mmg baca novel Twilight masa mula2 Twilight movie kuar few years ago. Complete all 4 books. Siap rasa di awang-awangan je masa baca buku tuh. Rasa cm live action before eyes.. (depan mata da..). Ok no more ngomel panjang. Review:

Start with preparation of wedding between Bella Swan & Edward Cullen. How nervous Bella was when she walked on the altar. How handsome Edward was when he waits for Bella. How she tried so hard to seduce Edward to make love again. Tapi lepas malam pertama yg chaos sampai patah tiang katil sampai bersepai bantal tidur Edward tahan diri je dari make love gn Bella, sebab dia takut dia akan cederakan Bella. So hanimung yang kununnye best dan indah then Bella sedar yang dia pregnant. WHAT??? vampire leh kasi manusia pegnen? So on.. Bella want to keep the baby. But the fetus in eating her from inside out.. ye ah.. anak puntianak kan.. isap darah gak ler..
Cerita seterusnya silalah ke pawagam berdekatan anda. Yang aku nak story panjang lebar ialah tentang:

1. Baju perantins Bella Swan. Details yang cantik terletak kt belakang badan baju tuh.. (betul ke ayt aku nih). In English backside ler.. cantik auww..terdedah tapi ade button2 (cm stail pengantin skg kt KL ler.) tak paham gn penjelasan aku? p tgk movie Twilight Breaking Dawn Part 1.

2. Awat muka Edward Cullen (Robert Pattinson) hensem sangat dalam cite nih. lagi2 plak masa dia tersenyum odw nak g pulau tempat hanimung tuh.. serius ckp senyuman dia sangat manis.. dan aku peratikan dalam gambar2 pun dia takde senyum cmtu..senyuman yang besar dalam mood happy n bahagia lagaknye.. (alah Robert, ko kawen dlm movie je ah.. kt luar xde pun..). Those yang minat watak Edward Cullen ni korang peratikan betul2 time Edward naik bot nak g pulau hanimung tuh.

3. Watak Jacob yang mencabar jiwa.. sedih gila bila dia tau yg Bella nak kawen Edward. Kat movie korang tak rasa sangat la tapi kalau korang hayati watak tu dalam novel.. (aku dah meleleh air mata). Pastu time kununnya Jacob nak g bunuh baby Bella (dah deliver) suddenly dia leh nampak future baby tu turn out to be a beautiful young lady. Kalau la time tu ade melody to describe hows Jacob feels.. aku dah jerit2 dah.. (seb baik lam wayang..ramai orang).

4. Bella nye make up buat aku pelik. Well tuh kan teknik Hollywood memang tak boleh nak pertikaikan lah kan. Dari muka Bella tu biasa takde make up (ade ke berlakon filem tak pakai make up?), sampai ke time kawen make up biase2 till le Bella pegnen dan baby tu hisap darah. Nampak Bella kurus gila, cengkung gila ngan muka pucat ala2 tak cukup tido (sengsaranya pegnen) till Bella dah deliver n kunun semua orang anggap Bella dah mati sebab Edward tak sempat nak tukarkan Bella jadi vampire. Skali Bella berubah dari kurus kepada keadaan biasa dengan kulit yang lebih cantik mulus berkilau. Hoi MUA Hollywood, korang pakai produk ape ek? Memang aku tak dapat pertikaikan make up tuh lah. Bravo *clap clap*

5. Part imprint warewolf tuh susah aku nak explain. IP dok tanya2 ape yg imprint, apesal takleh usik, time bila imprint? aik? tgk movie sama2 pun tak follow gak lg? So aku takleh nak explain panjang2 part imprint nih.. sesapa korang yang paham tlg bagi penjelasan kat aku ek... mekasih.

Setakat tu je aku leh review.. Details jalan cerita p tgk kat pawagam. Nti dah x suspen la kan.. yang aku leh cakap, sapa yg tgk part 1 ni sure tertunggu2 part 2. *dang*

Dan sekarang aku tergedik tuk pinjam buku Twilight Saga daripada seseorang. Nak repeat dari buku 1. So kita tungu review novel plak ek... Adios..

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Harimau Muda!!!

source pic: google

Yes, Malaysia menang di Sukan SEA. Menang bola le kan. Skuad Harimau Muda dibawah pimpinan Ong Kim Swee. Pasni agak2 leh dpt title "Datuk" tak? hehehe.. pape pun aku enjoy game mlm td wpun hampir naik darah dgn corak permainan lawan. (sakit jiwa kejap).

Wuteva pung!!! Tahniah Malaysia, Tahniah Harimau Muda, Good Job team. (tunggu announcement kalau2 Malaysia dapat cuti).

Sunday, November 20, 2011

Perangai Kucing Aku

Ye..ni lah perangai kucing aku bila dah penat terkinja-kinja kalah beruk lapar. Lepak memanjangkan tubuh.. Pastu tido.. Haish..dh la demand xmo mkn cat food dia. Siap leh muntahkan lg. Bijak ko ye Oren. Asik nak ikan je. Lau hilang akal aku mau aku goreng kan ko. Seb baik akal aku panjang lg. Hehehe..

Thursday, November 17, 2011

Politik di Pejabat

Pertama-tama nye aku nak minta maaf kalau ada yang terasa ati dgn ayat2 yang akan aku cetuskan sebentar lagi.

Rasa ramai dah paham sangat macam mana keadaan opis yang ade sifat2 politik individu. Selalunya orang yang kuat berpolitik ni dia akan politikkan semua kerja nya. Sama ada dia nak taichi kat orang lain atau bermuka2 kat management mengatakan sekian2 keadaan hakikatnya tidak. Ala~ cam politik kat luar tu gak la.. Pro kerajaan dan pembangkang. Ada yang betul ada yang gebang lebih. Macam nak pilihanraya lah.. kempen sana sini cakap nak naikkan sekolah, nak bagi bantuan itu ini. Bila dah menang kempen ke mana bantuan tak tiba. Tapi kata2 aku ni x merujuk kepada pihak penyokong atau pembangkang. korang paham2 je lah.

Opis aku ni pun ade politik gak. kalau aku bangsat sangat aku leh report management otomatik sekian2 orang kena buang kerja. tapi aku lum kategori bangsat lg la. as long as korang yang kuat berpolitik nih buat kerja diluar waktu kerja. Yang aku nak cerita nih, pasal segelintir umat manusia kat opis aku yang kunun menegakkan keadilan (tidak merujuk kepada parti PKR ok). Sikit2 mengatakan parti kerajaan menipu. Jahat la, tak betul la, pemerintahan berselindung dengan semua yang tak betul la. Siap tuduh aku join Puteri Umno lagi. *dang*. berdentum kepala aku arituh. Aku ni walaupun ramai kawan2 yang join Puteri la Wanita la Pemuda la tapi depa tak penah pengaruh aku tuk join aliran politik diorg. dan aku tak penah nak menyibuk atau bersuara dgn pemilihan diorg. Lantak korang!!! pada aku la. masing2 ada prinsip sendiri kan.

Tapi those yang tidak menyokong kerajaan jgn la ko tuduh aku ni pro kerajaan sebab aku tak penah register dalam mana2 parti politik nih. and those who are with the contra side jgn sedap2 mulut ko nak tuduh2 aku ni orang BN la penyokong UMNO la anti PAS la..sedap mulut ko tuh nak kena cabai gn aku kan. kalau aku bangsat aku tak cabai kan mulut tuh.. aku rodok je gn batu giling. puas ati aku! ko nak politik ke molitik neolitik ke lantak la ..yg ko libatkan aku dalam cerita ko apasal? Aku tanya ko ek.. ko melayu kan? ko Islam kan? pemahaman politik ko buat ko benci aku walhal aku ni satu bangsa satu agama gn ko. Agama Islam ko berbeza ke dgn aku? Aku rasa Tuhan kita sama. Yang Satu! Yang Maha Adil! kenapa ko nak bezakan orang tu hanya sebab pahaman politik. sama jugak la dgn team2 lain. cara bagaimana ketua dia nak gerakkan pasukan tu tak libatkan ko kan. apasal ko nak campur adukkan dan tuduh orang macam2.

Maaf lah. ajaran bapak aku jadikan aku macam ni. Kitorang anak beranak adik beradik berantakan pun tak libatkan politik. Bapak aku tak pernah hadiri mana2 majlis kempem baik dari kerajaan atau pembangkang. Tapi bapak aku kuar mengundi gak. Bersalam dgn orang UMNO, bertegur sapa borak gak gn orang PAS. p gak solat kat Masjid. pedulik lantak dgn pahaman politik tok siak tuh. So kenapa ko nak tuduh sesetengah orang kat opis ni dgn pahaman politik. Serius aku TAK FAHAM!!!!  

cam aku tanya tadi ler.. kalau ko Islam, ko Melayu patut ko tak boleh benci aku atau orang lain yang tidak sama fahaman politik dengan ko. selagi aku boleh bekerjasama boleh buat kerja aku. Pedulik lantak la aku nak sokong BN ke PAS ke. hatta sekalipun kalau nama aku ada dalam list PKR aku mintak duit ko ke tuk byr duit keahlian? Tak kan!!! so? apa masalah ko sikit2 nak berpolitik kat opis. apa hal ko nak tuduh cara orang nak selesaikan hal dalam pasukan dia. Kalau ko benar2 la Islam ko takkan bermulut lancang menuduh orang. p bukak buku sejarah Islam la, tgk zaman Nabi mana yang membelakangkan Islam demi fahaman politik. Zaman Nabi tu berperang sebab nak tegakkan agama Islam bukan sebab nak tegakkan fahaman politik. (correct me if i'm wrong. aku ni fail sejarah).

sekali lagi aku dengar ko dok bising libatkan politik dgn kerja siap la terima kelancangan mulut aku nih. sorry ek. aku sedar yang ko dah tak borak gn aku sebab aku penah sound ko dulu. tapi cara ko ni bukan nak Islam kan aku tapi cam dah jadi orang tabligh plak nak memandai2 jatuh hukum kat aku kan.

Sekali lagi aku nak cakap. Aku tak sokong BN, aku bukan orang UMNO, aku tidak Anti PAS dan aku bukan ahli PKR. ko tuduh lagi yang bukan2 siapla peluru aku bersembur. NOKTAH!!!

Malu-malu kucing

Auw..
malu malu kucing yuu..
yu jgn gitu.. tak kan gn ai pun yu nak malu2.
meh cite gn ai nape yu gini.
toksah nak malu2 la.
takde sapa pun kat sini.
no point yu nak malu malu kucing gn ai.
slama ni ai yang basuh berak kencing yu.
ai yang mandikan yu
suapkan makan yu
tido kan yu...
gn ai je yu nak bergurau senda geget2 panjat2 badan.
gn orang lain yu tak reti.
yu takut...kan..
gn ai je yu berani buat gitu.
toksah nak malu2 kucing ah.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dah sah2 yu memang kucing pun kan Oren.

ala ala manja nye dia.. tido pun nak tutup muka..
malu le tuh kunun. eeee... geramnye budak kecik nih.. siap le yu Oren. balik ni ai cubit2 yu taw.. :)

Wednesday, November 16, 2011

Rest N Go

Yes.

It Rest and Go corner..


kosi urut ala2 ogawa tu dah ada kat Cova Square area tengah2. sebab tak mampu nak beli set Ogawa makanye dgn berbekalkan RM1 leh le relax tuk 3mins. ye.. 3 minit sahaja! tuk orang2 yang tak biasa kerja keras pastu skali kena kerja berat sure sakit2 badan kan. so aku suggest kalau yang tak mampu nak spend banyak kat rumah2 urut tu leh le insert note RM1 kat kosi nih. dapat lega kan sikit badan kira ok lah tu (pose Saidah AF)

tengok muka aku tuh ala2 stim je layan kosi urut nih! Ni dah 2nd round sementara tunggu geng lain datang tuk  TT session n briefing Woodstock 2.0 (nanti erita lain). Tapi sebab aku nih sering kali layan spa/massage so urutan kosi nih tak berapa nak heran ler.. aku tetap memerlukan layanan 'from head to toe' baru le boleh feel lelebih. auww..

Tuesday, November 15, 2011

Time bila korang stress??

Dr Hans Selye mengatakan stress ialah "suatu reaksi yang tidak spesifik oleh diri seseorang disebabkan oleh sesuatu bebanan yang menimpanya". Fuh!!! ayat cam nak siapkan assignment je. hehehe..

source pic: google


Aku takmo cite panjang2 apa itu stress, yang aku nak cerita ialah time bila aku stress. Lately ni kalau geng opis tau sgt le condition aku nih. Hari hari akan sebut perkataan "stress" nih. Hampir setiap hari ler.. punca? bukan sebab keja banyak. tapi sebab ...... ! (fill in the blanks).

Ye, walaupun ada yang kata stress nak ke opis hadap jalan jam la, public transport lambat la, asik meeting je lah tapi stress aku bermula bila aku fikir nak kena pegi keja. Bila balik rumah rasa lega giler, tapi time nak tido n pk esok nak bgn tuk pergi kerja... Aduh.. stress wok!!!. Kadang kadang time hari dah siang dan bermula hari baru, aku cuba ajar diri untuk elakkan stress tapi berdentum stress tu datang. Tensi gak kadang kadang. Slama aku keja kat tgh bandar Kuala Lumpur ni aku tak heran kalau kena jalan kaki jauh jauh tuk amek public transport. Tak kisah kalau stay kat opis lama lama bila petangnya hari hujan dan takde payung. Tak kisah tunggu IP kat bus stop bergelumang dengan asap kenderaan dan bingit hon serta cuaca jerebu. Tapi jangan cerita pasal kerja pasal team yang aku buat kerja skang. Boleh naik darah aku. Tapi apa2 pun aku kena banyak sabar.

Stress buat aku sakit kepala, buat aku rasa cpat lapar, stress juga punca amarah aku meluap-luap. Tanya mereka yang satu team gn aku, diorang tau lancang tak lancang mulut aku. Dah brape umat yang kena sedas dua dari aku. tu pun buat aku stress bila bercakap tak kena tempat. Nak2 pulak ada yg tukang kipas/ api2 kan lagi le laju peluru aku berterabur (ckp mulut ler). And serious said cite stress ni buat aku lagi stress.. hahaha.. enuf said. Hah yang korang pulak, time bila korang stress? cer cite sket..

Ubat di kala rindu

Selalu bila korang rindukan seseorang/ seseekor atau sesuatu apa yang korang akan buat? Renung gambar? Terbayang kan yang dirindu sambil tersenyum sengih kerang busuk sorang2 atau sms yang dirindu? Ye.. jgn pelik plak.. sure2 lah sms orang yang dirindui takkan le sms kucing korang kat kampung plak kan. (isk.. kucing aku tak reti baca sms, reti kasi rosak hp ade ler).

dan aku dah jumpa sesuatu yang baru untuk mengubati kerinduan aku.

yes.. DOVE. not a syampoo or a bird. Its a chocolate. sebab selalu sangat tgk sorang awek ni makan n letak lam blog dia kunun katanya sedap. auw.. dan sebab kemalasan untuk menjelajah supermarket cari choco ni aritu ade le promo kt stesen lrt Hang Tuah. 5 = RM10. Murah ke? aku rasa kot murah sebab kalau beli satu2 sure harga lain kan. HZ, awak beli choco ni brape hengget ek? lg murah ka? ciskek la kan klu cmtu.. xpe2.. abaikan sebab dah beli pun.

Masa rebut2 beli gn orang lain sebab promo kan, minah salesgirl tu siap bg free sample dlm pek kecik. yummy gak choco nih. tapi kesempatan nak makan n tayang gn korang belum ada lagi lah *niat tayang tu tak tahan*.

yes kalau kerinduan melampau bukan tgk gambar lam fb/ hp segala, aku layan makan coklet je. lagi2 plak kalau time hormon kurang stabil, choco adalah cara untuk aku kurangkan tekanan perasaan aku atau amarah aku yang meluap2. korang try ler. tapi jgn makan kosong je, nikmati setiap gigitan dan kunyahan choco tuh. baru le rasa kesedapan nyer. Tapi jangan tahap melampau plak sampai hari2 dok kunyah coklet. nti badan dipam2 cam belon jgn salahkan aku ek. tanggung sendiri. kui.kui.kui...

Monday, November 14, 2011

I'm back~~

Hi all, I'm back in KL safely last night. The trip was fun but exhausted. phew.. *lap peluh*. Tapi aku taknak cerita pasal trip weekend, biar suspen sikit ek. Cume yang aku leh bagitau, skang aku tak sihat. huhu.. demam tu dah selalu sangat tapi ni datang dengan selsema dan batuk.. Ketika sedang bekerja di pejabat aku seperti ingin pulang ke rumah dan menikmati aiskrim vanila disaluti oleh chocolate rice. yahuu... semua ada di rumah.. tak perlu kar belanja lebih beli di luar.

source pic: google

memang ubat batuk lah aiskrim nih.. aduhhh...

Saturday, November 12, 2011

Away

Hi all, I will be out of town for the weekend. No internet connection, no phone line connection. But still I will keep you all posted with live update until the line cut off. Pray that I will be home safely. So readers, bloggers, friends out there.. take good are of yourselves. Don't drinks and drive okay..

p/s: sorry all, no schedule post as I am in a hurry. Semua dalam draft lg.. hihihi.. will update you all soonest I'm back in town..

Friday, November 11, 2011

Thank You

source pic: google


Hi.. Thank you~~~ for reading my blog.
Thank you for stopping by...
Thank you for googleing and wandering around in my blog post.

Hi you... yes! you out there.. don't worry okay. I won't change this blog to a B2B blog. I know you like to read each story about me. You like to know where I go, whom I am with and all my activities. Glad my story fascinate you. And you, do be kind to me. Don't use my stories to condemn me back. (back stab namanyer). We have different approach in bloging world, different community readers and different followers (as I may recalled). So, get your own story line ya'.

And to my blogger friends. Thanks for your support. Love you all beb.

p/s: ingat na, jgn main kotoq.

Thursday, November 10, 2011

Bila dah weng..

hari ni nasib tak menyebelahi aku.
yes.. kurang bernasib baik sebab kesihatan mengganggu konsentrasi.

sakit badan (bisa bisa - bukan kena patuk dgn ular ek), sakit perut (penuh angin dan buat aku sentiasa lapar - punca tubuh spt belon), sakit boobs ( adoi.. bukan tahap aku nak explain - time to see doctor).

dalam kalut dalam banyak kerja dalam banyak hal kat opis aku tak sedar yang aku dah tersalah pakai kasut. hahaha.. tu pun masa dh sampai toilet dah tutup pintu toilet dah bukak suar n dah duduk kat toilet bowl tu (acara seterusnya xyah nak bayang ek) aku pandang ke kaki dan hasil kekalutan pagi td
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
wedges ku sebelah kanan dan kiri lain lain.
muahahaha... *gelak guling guling*

memang tak sedar ok. aku dah le p balik keja pakai selipar angry bird jer (motif bagitau gambar kat selipar?) so dah kat opis aku sarung le kasut yang seswai gn baju arini. memang tak rasa perbezaan pun pakai wedges lain lain nih. xde terasa senget ke.. tinggi sebelah ke.. cuma bila dah sedar baru le aku rasa kelainan di kaki ku. dah la nak msuk balik ke opis tu nak jalan workplace orang lain.. kuar toilet pun malu malu cepat cepat lari ke partition tukar kasut. auw malu *tutup muka*.

harap harap tak jadi lagi le ek.. kalau jadi pun harap takde yang sedar akan kekalutan aku ari ni.. kui.kui.kui..

Tuesday, November 8, 2011

Perangai di Hari Raya

Yes!!! sangat buat perangai di hari raya ok.

start dgn awl pg sabtu lg si Oren ni dah bising kelaparan. fine! aku yang manusia pun tau lapar hatta tgh mlm pun bgn cari mknn ni pulak haiwan kan. lg2 plak dah ade orang tlg sediakan makan lg le naik lemak. sayang punya pasal aku sediakan le makanan. "Ye Oren, saya sayang kamu".

time nak nak mandi si kecik ni sibuk mengiau dpn pintu bilik air. nak kata xkasi air minum dah aku sediakan kat tepi pintu ape plak dok mengiau. rupanya nak join masuk bilik air tapi takut basah. ok! Bolayan Oren! time kemas rumah dia igt aku nak bergurau le kot. dikejarnye penyapu roman tuh digigit pulak. hasilnya aku letak dalam bilik and tutup pintu.

atas nasihat kawan, aku bawak le balik Oren ni ke kg. kesian tgglkan dia sekor je kat umah. IP awl2 dh smpai kg dia. nti kencing berak Oren sapa plak nak tlg bersihkan. (ye bersihkan sebab Oren suka sepahkan pasir poo dia). balik pun dah macam berperang dalam kereta.. mengiau je. pestaim naik kereta jalan jauh plak tuh. elok2 balik kg 1 jam 30mins jadi 2 jam dgn jalan jam nye dgn roadblock nye. seb baik masa roadblock tu dia duk diam2 br bgn tdo. owh~ Oren tdo ats riba okeyh.. sbb aku terpaksa manjakan cmtu sbb aku terpikir dia stress naik keta lama-lama. kena usap2 dia pulak smpai dia tdo. sampai rumah ibu, 1st thing 1st kasi Oren kuar dr kereta n cpat2 msuk rumah. Omak den nyaris bikin rondang lah budak kocik nih. Mdm Diet kata nak buat rendang kucing. kalau jadi mau nangis tak berlagu aku nih. hehehe.. tak2.. omak den lah paling penyayang dlm family. cumo dio tak tunjuk an yo. Abah den? dio suko buli budak kocik nih. hahaha.. budak kocik kono buli.

Abes satu rumah ibu si Oren ni ronda. depan belakang bawah meja dapur toilet segala. bilik aku takyah cerita.. panjat sesaja. tapi satu je perangai yang dia tak tggl dr rumah. kalau ade orang sure time Oren nak makan kena berteman.

tgk tuh.. muka sedih. aku dah hadap sgt perangai dia ni. kalau takde orang pandai dia abeskan mknn dia.. kalau ada aku, ish.. kena paksa makan pun tak abes abes makanan tu. cam nak berperang lah. tapi lapar mengiau tapi nak makan kena usap-usap belai-belai.

ni pun paksa makan. kunun tak pandai nak amek mknn dia yang kat tepi2 bekas tuh.. hakikatnye boleh je. ngengada kan Oren. sangat ngengada.

owh.. yang best perangai dia.. kt umah kg kalau nak tido sure ats kerusi. takde pulak kt umah sendiri nak tdo ats kerusi.. boleh je bergelantangan ats lantai..tapi bab peluk remote astro tu keja aku le ek.. saja dengki sebab Oren ni gn aku asik nak menggigit je tapi kalau gn omak abah den elok pulak dok releks menempel minta kasih sayang.. arghh.. tension gak gn perangai Oren ni. 

Perangai dalam kereta odw balik lg KL lg best. masuk2 keta boleh plak dia berak. aish.. seb baik siapkan cat litter si Oren ni awal2. odw nak menyampai ke Nilai tu dok panjat2 lompat2. mengiau jgn cerita. bising amats.   Owh aku dah siapkan air, makanan n cat litter ek.. lengkap gn toys tuk Oren ni gigit2. hasil dari lompat2 tu ade satu tempat aku emergency brake sbb keta dpn berhenti mengejut. tergolek le Oren kat dlm keta. senyap sekejap. pastu terus mengadu domba naik ats riba n minta simpati. dah exit Nilai baru budak kecik ni nak tdo sampai ke exit Sg Besi. Masa byr tol kat Sg Besi tuh siap kena sound gn budak yg jaga tol tuh nak pinjam kucing aku. hahaha.. tak dapek lah dik oi... akak syg banget gn Oren ni.. siap bwk tdo lg.

Ops. satu je kekurangan aku tak beli pet carrier sebab memang takde niat nak bawak2 Oren ni keluar. Dan rasa kesian plak letak Oren dalam carrier tuh. N one more (sbnr nye byk) takde cage kat umah aku yer.. agk2 geram aku letak Oren dalam bilik n tutup pintu. tp tak lama lah.. 10mins je dah rindu. so kena bagi Oren kuar dr bilik gak. hehehe... tats all gn perangai Oren. lenkali ite lagi na.. buhbye dr Oren tuk auntie/ uncle kat luar sana... *muacks*

Apa yang aku buat lepas tercekik tulang hari tuh..

Mak aih panjang nye tajuk...
tapi nak kena cerita lah kan sebab trajik sikit kes nih.

cam biase geng lunch kat opis ni kenal sgt perangai aku. mkn lunch mesti cari nasi. kalau tapau mesti amek lauk ikan keli goreng. shedapppp... garing dan rangup! dan dlm kejadian arituh sedap2 kunyah menelan a.k.a makan nasi berlaukkan ikan keli goreng garing sekali tu tercekik le tulang ikan. serasa aku yg tak suka tulang ikan ni memang awal2 lagi aku dah buang/ alihkan tulang ikan ni. nasib tak menyebelahi le kot arituh. sengsara gak menelan nasi dgn tulang ikan terlekat kt anak tekak. kalau kat tgh2 takpe beb.. ni kat tepi belah kanan. siap p toilet jolok tekak le.. bukan sekali jolok, lebih 10x jolok tekak. (no speku2 kata aku addict extreme diet ek. aku mmg bukan jenis berdiet. makan taram je.) So tak lepas2 gak tulang ikan cenoet tuh. Sambung makan, marina n kak liza suh kepal2 nasi n telan. jgn kan kepal nasi, abes air semua aku telan kn pun x jalan gak. last2 aku duk diam2.

Malam plak kuar mkn gn IP. sempat report kt Mdm Diet n she said to cari pisang and makan. Alemak! Kat mamak Kota Dsara aku layan nan garlic gn aym tandoori. tu pun satu cerita. mula2 xde mood nak mkn sbb sakit tekak, bila IP dah order aym tandoori n capati aku pun join le tambah nan garlic. skali time mknn aku dh smpai, aku dh rembat aym tandoori tu dgn megah nye p le tuka tempat.. nak duk sgt kt kusi yg leh nmpk tv. takde rezeki pinggan mknn aku jatuh ke lantai. sedih ok!! terpaksa order lain pulak. nak menunggu nan tu masak baru mmg le pedih hati. pastu gn sakit tekak nye ku telan gak le roti nan tu. tapi tak abes. last2 membazir camtu jerk. (sengal! ikot amalan setan budak nih)

Malam kejadian gak, IP balik kg ikot abe nyer. tggl aku sorg2 hadap jalan lengang balik umah. (dah cadang balik esoknye beraya kan - rasakan kamu!) Balik tu mmg tak layan tv dh la. terus tdo bertemankan Oren kucing comey aku tuh.
source pic: google

memang tak sedar apa kay. nak2 pulak balik lewat malam. bgn lewat. bgn pun sebab oren dah mengiau lapar. habis dipijaknye muka aku tuk bangunkan aku. kalau kejut takat tepuk2 pipi mmg sampai ptg le aku tak bangkit kot. kui.kui.kui. pas mandi, kemas rumah sikit, kemas kain baju nak bwk balik raya, kemas mknn Oren baru aku sedar yang sakit kt tekak dah kurang. Aih?? hilang suda tulang ikan tuh? Alhamdulillah. Senang dan tenang le nak balik kg kan. Tapi memang ajaib lah. agknye Tuhan nak uji aku sejauh mana aku leh sabar gn tulang ikan tuh. ye ah. aku dh nekad dlm ati, kalau abes raya pun masih terlekat tulang ikan tu kena g klinik le aku. Lau doktor kat klinik takleh buat, kena g spital. Nanti doktor kt spital potong tekak aku semata-mata nak kuarkan tulang ikan yg cenoet tu. sikit punya hal byk punya kerja mau bikin. kerja opis sure pending lg. sure aku stress lg. seb baik Tuhan tu baik terhadap semua umatNya. diuji tak seberapa supaya aku lebih berhati2. (dang! arini makan nasi lauk telur goreng je. kompem xde tulang).

so kalau korang ade pengalaman tercekik tulang ikan korang sure tau cane aku hadapi. tapi kalau ade yang tak pernah kena, tapi one day terkena jgn panik ok. ambil langkah yang sepatutnya.
1. JANGAN jolok tekak anda. takkan keluar lah tulang ikan tuh.
2. amek nasi hangat suam n kepal kecik2. cuba telan nasi kepal tu tanpa mengunyahnye. (aku dah cube tapi tiap kali masuk mulut sure aku kunyah)
3. makan pisang. (time aku kena aritu susah nak jmpe pisang)
4. minum air suam hangat banyak2 (tapi jgn gelojoh plak kang tersedak air satu hal lain lg)
5. bwk2 tdo n tawakal kat Allah. (tido is last option tp tu je cara aku sbb tak nak fikir tuk ikhtiar lain. sambung fikir esok pulak).

jadinyer pepandai korang le nak ikot petua aku ni ke x. kalau ada petua lain tuk hilangkan tulang ikan yg tercekik kat kerongkong tu.. diminta share ek. mekasih..