Friday, May 31, 2013

Abes kena seluk

Sampai hospital dalam jam 11pg ahad 7 April. dalam 20min camtu nurse panggil tuk check laluan bersalin dah buka ke belum. kena tuka dari seluar ke kain batik. ok pegi tuka. seb baik toilet bersih dan mesra ibu mengandung. tapi masa nak kena check by doctor ade drama la pulak. dalam buku pink tu ade jadual yang ibu2 kena isi sendiri time2 bila kita rasa baby kicking. dan mgu2 terakhir sebelum sampai hospital aku tak isi pun. tak pasal2 kena sound ngan doctor tu. "kenapa puan tak isi, puan tak sayang baby puan ke? kalau baby puan mati dalam kandungan puan tau ke tak?" sengal doctor! aku tengah sakit ko cakap pasal baby mati plak! dah la dari awal pagi takde rasa baby kick. deng!!! tahan telinga je ah.. doctor tu pun buat keja cam tak ikhlas.. ngan semua patient yang dia check dia garang2, time kat kaunter ngan nurse nak pulak dia gelak2. ko pilih kasih ke ko tak suka keja ko doctor oiiiii...

Bila doctor suh kangkang aku redha je ah dia nak seluk bawah aku. katanya baru buka 4cm. so kena tunggu kat hospital. yang best nurse cakap, wad semua dah penuh jadi kena tunggu turn kat dewan bersalin tu kalau2 ade patient yang discharge n katil kosong. Tunggu? deng lagi!!! masa tu dah lapo, so suruh hubby belikan roti n air susu... aku suh skali hubby pi makan nanti dia plak yang pingsan sebab lapo.

contraction bermula lepas 1jam aku kena seluk.. lama gila kot! cam kena paksa bersalin jer.. sakit tu datang bukan cam sakit period tapi sakit yang sampai aku rasa tak boleh gerak dan satu badan rasa kebas.. berkali jugak kena seluk. sekali dek doctor yang garang tu, katanya jalan baru bukak 4cm. sekali kena seluk ngan nurse katanya baru bukak 3cm. eh? tu bukan bukak jalan,. tu nak tutup jalan. mana yang betul? nurse ke doctor? time ni aku dah nak nangis.. sakit contraction kena plak ngan sengal2 pinggang buntot sebab kena duduk je kat kerusi tempat menunggu tu.. aku dah tak tahan aku merayu kat nurse, nak balik la tak leh buat ape pun sini..duduk lama2  buat sakit pinggang jer.. nurse kata tunggu jugak! risau kalau pape jadi kat tengah jalan.. deng lagi!!! aku merayu nak baring kat bilik pemeriksaan pun tak dapat, alasan depa ramai ibu2 nak check up jugak nanti aku kena naik turun katil lagi susah.

Masuk tuk check up segala jadah still jalan bukak 4cm.. dalam jam 6ptg Mama Da datang hospital nak melawat. ke jadahnye melawat aku lagi tunggu giliran kat dewan bersalin nih.. dapat borak kejap jer then turn aku datang lagi tuk check up. kali ni seluk dalam2 aku siap jerit lagi... sakit2! then doctor cakap nak pecahkan air ketuban n ready tuk masuk bilik bersalin. cuak? masa ni takde rasa debor2 pun sebab aku dok pikir cane dari katil nak turun p duduk kat wheel chair.. siap cakap ngan nurse, "tunggu kejap yer, saya susah nak bangun la". nurse pun satu hal takmo menolong. Sengal!! masa nak duduk kat wheel chair aku siap minta alas lagi takut wheelchair tu kotor ngan darah aku leh nurse tu cakap,"takpe duduk jer jangan risau kotor ke tak". Dah nurse kata gitu aku duduk je ah.. siap leh senyum2 ngan hubby masa nak kena tolak masuk dewan bersalin, ye ah 1st time duduk kat wheelchair.. Seb baik tangan tu tak lambai2 cam usop wilcha tuh.

Kat dewan bersalin kena tuka baju hospital. Nurse pasang segala alat tuk monitor degup jantung aku n baby.. dan doktor lain plak check n seluk lagi.. Isk.. kejanye asik nak seluk jer.. dari jam 11pg ko kata jalan baru bukak 4cm. Dah jam 8mlm jalan baru bukak 5cm? lamanyer.. aku dah goyang buntot kesakitan. Nurse cuma pesan kat hubby kasi aku minum air kalau aku dahaga..tapi air kosong jer, air susu ke milo ke tak boleh! makan lagi ler tak dapat.. isk.. lapar2. Sesambil melayan contraction aku tertidur 2-3 kali.. hadoiiiiiyaiiinyepunnnn....

No comments: