bahan-bahan
8-10 keping roti
100gm butter/margerin
1sk serbuk kayu manis
700ml fresh milk
1 sb butter
2 sudu gula
3bj telur
1sk esen vanila
1sb tepung jagung
hiasan: kismis/ choc chip/ walnut.
cara:
1. campurkan butter dgn 1sk serbuk kayu manis. sapukan pada roti. roti dipotong/dicarik mengikut keselesaan masing2. susun roti yang dipotong ke dalam bekas loyang yang telah digris/butter kan. buat 1 lapisan.
2. cairkan 1sb butter ke dalam periuk dan hangatkan bersama 700ml fresh milk dan 2sb gula sehingga gula cair. tutup api.
3. telur dikacau dengan esen vanila. campurkan 1sb tepung jagung.kacau rata.
4. susu hangat tadi dicampurkan ke dalam telur. sentiasa kacau supaya telur tidak berketul. kemudian satukan bancuhan telur tadi ke dalam susu hangat.
5. tuang campuran susu + telur ke atas lapisan roti hingga roti tenggelam. taburkan kismis/choc chip/walnut mengikut selera.
6. letakkan lapisan roti dan ulang langkah 5 hingga roti habis. rendam selama 30minit sebelum dibakar pada suhu 180'c.
7. puding roti sedap dimakan sejuk.
Selamat Mencuba
2 comments:
woii sedapnya..!
mmg sedap. masuk lam fridge tahan seminggu wor.. nak mkn sejuk boleh.. nak kukus bg panas balik pun ok.. nyum2.
Post a Comment